Mijn 20 jaar in de sales.

Nu ik ondernemers help om te verkopen vanuit hun hart vraag je je misschien af hoe ik op die manier ben gaan denken. En of ik niet gewoon van nature een rasverkoper ben die makkelijk praten heeft.

Nou, laat ik je uit die droom helpen: hoewel ik mezelf inmiddels wel zie als een salestijger, of zoals ze hier in Vlaanderen zouden zeggen als een straffe salesmadam 🙂 is dat absoluut niet altijd zo geweest.

Na mijn opleiding als tolk/vertaler kwam ik terecht bij AEG. Je kent ze vast wel van de stofzuigers en afwasmachines. Maar mijn afdeling verkochts UPS’en, uninterruptable power supplies. Waar ik natuurlijk niks van wist. En ook al niet van verkopen. En bovendien verliep alles in het Duits. Dat was trouwens de reden dat ze me daar aangenomen hadden. Maar die technischte termen en het moeten verkopen. Pfff!

Ik was zo schuchter dat ik eigenlijk de telefoon niet durfde op te nemen en ook niet wist wat ik moest zeggen. Maar zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen heb ik een growth mindset, al wist ik toen nog niet wat dat was. Het betekent dat ik er alles aan doe om te leren en te groeien en niet zozeer vertrouw op de kennis en talenten die ik al heb.

Het ging absoluut niet vanzelf maar ik heb bij AEG geleerd hoe ik me met mensen kan verbinden, hoe ik vertrouwen kan wekken en wat ze eigenlijk van me verwachten als verkoper. En onderweg leerde ik ook nog over hoe je de telefoon opneemt, dus wat je precies moet zeggen, hoe je een gesprek opbouwt en nog veel meer. En zo heb ik al die lessen altijd dicht bij me gedragen.

Ondertussen switchte ik van werkgever en hield ik mezelf voor dat ik me ieder jaar wilde verbeteren. Als dat niet lukte bij het bedrijf waar ik werkte, dan stapte ik gewoon over. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik continu uitgedaagd werd, steeds weer buiten mijn comfort zone moest maar ook dat ik me over geld geen zorgen heb hoeven maken.

Wat ik zoal gedaan heb?

Ik heb telefooncentrales verkocht voor Belgacom, kwam in bijberoep bij mensen thuis met verzekeringen van Hamburg-Manheimer, zette wereldwijd allianties op voor Cloudbees en smeedde een partnership met de grootste concurrent van mijn toenmalige werkgever IBM: Oracle!

Zonder te stoeven kan ik wel stellen dat ik vrijwel altijd mijn targets haalde en ze vaak nog overscoorde. Bij IBM kom je dan in de 100%-club en vloog ik als beloning naar de meest exotische bestemmingen die je je maar kan voorstellen. Want ook dat is sales in de corporate wereld: een goed salaris, fantastische incentives, een vette auto onder je kont en hele dikke bonussen!

Mijn veeleisende jobs waren me soms nog niet genoeg en zo maakte ik ook kennis met de wereld van Multi Level Marketing. Eens ik een bedrijf gevonden had dat bij me paste had ik zonder veel moeite binnen drie maanden een team van 55 man onder me. Allemaal mensen die gecoacht moesten worden om te leren verkopen. En misschien dat daar de kiem is gelegd voor mijn huidige bedrijf.

De keerzijde van alles was dat ik mezelf drie slagen in de rondte werkte, geen tijd had voor mijn dochtertje, niet luisterde naar mezelf en nog steeds niet gelukkig was.

Toen ik na een relatie van 16 jaar, alles waarvoor ik zo hard gewerkt had kwijt raakte inclusief het droomhuis dat ik had laten bouwen, voelde het alsof alles een grote mislukking was geweest. Ik viel in een depressie waar ik mezelf dwong uit te komen en ik scoorde vrijwel meteen weer een prestigieuze baan.

Maar gaandeweg werd duidelijk dat dit niet meer was wat ik wilde. Wel werd het de aanzet voor mijn ondernemerschap: ik realiseerde me meer en meer dat ik mensen zou willen helpen in mijn eigen bedrijf. Ik wist alleen nog niet waarmee. Ik speelde met het idee om andere ouders met een gehandicapt kind te helpen in het acceptatieproces.

Maar soms liggen de antwoorden voor je op tafel zonder dat je ze zelf ziet: ik ben natuurlijk het meest van waarde als ik al mijn levenslessen zou kunnen combineren met mijn enorme kennis van salesen alles wat daarbij hoort. Als ik dat kan gebruiken om ondernemers te helpen met hun eigen verkoop, dan zal het pas echt gaan stromen realiseerde ik me.

En omdat het dus niet alleen mijn kennis van sales is die ik meeneem, maar ook de vele lessen die het leven mij geleerd heeft (bah wat een cliché eigenlijk) wil ik je op de volgende pagina graag vertellen wat het voor mij betekende toen mijn kindje ernstig gehandicapt bleek te zijn.

Plaats een reactie

X