Netwerken. Sommige ondernemers hebben er een bloedhekel aan, terwijl anderen er zo’n mooie opdrachten mee binnenhalen dat je er wel blij van moet worden!
In dit artikel ga ik een aantal netwerktips met je delen waar je wellicht nooit eerder bij stil gestaan hebt!
Het is mijn intentie om in dit blog voorbij de meest voor de hand liggende tips over netwerken gaan. Daarom geef ik je 5 tips waarvan ik verwacht dat je er toch minstens 3 niet toepast en zelfs nooit eerder gehoord hebt!
Tot slot deel ik het geheim van de echte netwerker. Zo’n persoon waar de opdrachten hem wel lijken aan te komen waaien.
Tip 1. Wees voorbereid op de vraag “En, wat doe jij?”
Okay, okay, dit lijkt een open deur misschien. Maar aan de andere kant, het is ongelofelijk hoeveel mensen geen goed antwoord hebben op deze vraag. Vandaar dat ik je deze tip toch wil meegeven.
Veruit de meest gestelde vraag tijdens netwerkmomenten is namelijk wat je doet. Het is ofwel de opener van een gesprek, of het komt er snel achteraan.
De meningen over hoe je deze vraag het best beantwoordt lopen uiteen. Maar wat je in ieder geval niet moet doen is antwoorden met, “Ik ben coach.” En ook niet met, “Ik bouw websites en wat doe jij?”
Het is te kort, te nietszeggend en biedt weinig aanknopingspunten voor de ander.
Geen pitch
Het andere uiterste zou zijn om een complete 30-seconden pitch klaar te hebben, zoals soms wordt aangeraden. Dat hoeft wat mij betreft nou ook weer niet.
Eerlijk is eerlijk, ik ben als deelnemer op genoeg events geweest waar je dit wel werd aangeleerd en we ook aan de slag gingen om die pitch daadwerkelijk te schrijven.
Om vervolgens op het netwerkmoment achteraf te constateren dat vrijwel iedereen die pitch weer ‘vergeten’ was en zich volkomen naturel voorstelde. In een seconde of tien.
Het probleem is dat zo’n pitch niet natuurlijk aanvoelt. En het ook niet is. De meesten van ons moeten zich in allerlei bochten wringen om al de verzonnen zinnetjes te herinneren. En vaak genoeg loopt het gesprek net even anders dan van tevoren bedacht, waardoor je pitch de plank misslaat.
Bovendien komt zo’n lange pitch bij de ontvangende partij vaak als een reclamespot over.
Marketingpraatjes doen het gewoon niet zo lekker bij een echt contact. Blijf dus liever dicht bij jezelf en wees authentiek! Dat werkt altijd.
Wat kun je dan wel antwoorden?
Wat mij betreft hou je het vrij simpel en vertel je wat je specifiek doet en voor wie.
Wat en voor wie dus.
“Ik ben loopbaancoach en help hoogopgeleide professionals om de volgende stap te zetten in hun carrière. En ik werk de laatste tijd vooral veel in de financiële sector. En ik vind het ook heel tof om reïntegratieprojecten te begeleiden.”
of
“Ik heb een bureau in webdesign. Wij ontwikkelen dus websites, meestal voor grotere bedrijven en instellingen. Maar de laatste tijd richten we ons ook op websites voor freelancers en zzp’ers. Want ik zie vaak dat ze kansen laten liggen als ze zelf iets in elkaar draaien.”
Deze voorbeelden zijn niet zo lang dat je je aandacht verliest maar ook niet heel kort, gewoon er tussenin. Ze zijn allebei specifiek. Met genoeg aanknopingspunten om over door te praten.
Het maakt meteen duidelijk waar je je op richt. Mogelijk kent je gesprekspartner wel mensen uit de doelgroep? En deze voorbeelden klinken ook niet als een promotiepraatje, toch?
Tegenvraag
Om het helemaal af te maken, stel je vervolgens een tegenvraag. Niet meteen. Misschien wil je gesprekspartner namelijk nog wel wat meer uitleg van jou.
In een ‘normaal’ gesprek is het gebruikelijk dat je weet wie je tegenover je hebt. Dus als de ander zich nog niet heeft voor kunnen stellen, is het goed om daar eerst eens naar te vragen.
Maar je kunt natuurlijk ook altijd een vervolgvraag stellen die refereert aan wat je zelf net verteld hebt:
“Heb jij je zelf al eens in je loopbaan laten coachen?”
of
“Heb jij een website? En krijg je daar ook al veel klanten mee?”
Zolang je het maar natuurlijk houdt en er geen promotiepraatje van maakt!
Tip 2. Introduceer mensen aan elkaar.
Komt er iemand bij jou en je gesprekspartner staan die je kent, wees dan zo hoffelijk om deze even kort voor te stellen. Fijn voor die ander. En kudo’s voor jou!
Sta je in en groepje en schuift er iemand, al dan niet onwennig, aan? Nodig hem of haar dan uit:
“Kom erbij staan! We hebben het er net over dat die keynote zo veel inzichten heeft opgeleverd. Wat vond jij ervan?”
Zijn er partners, klanten, relaties van je aanwezig? Neem dan het initiatief om ze met elkaar in contact te brengen:
“Ik zag dat Jan de Jong hier ook rondloopt, dat is een klant van ons. Hij komt uit de HR en heeft zo’n groot netwerk, daar zal ik je straks eens aan voorstellen. Die kan jou vast wel met anderen verbinden.”
En even later:
“Hoi Jan, dit is Karin. Ik had het net over haar website. Maar zij is loopbaancoach en ze doet ook veel reintegratietrajecten, dus met jouw achtergrond in de HR dacht ik dat jullie elkaar eens moesten ontmoeten.”
Dit is de kern van netwerken. Veel mensen zullen je enorm dankbaar zijn, alleen al omdat niet iedereen zich op zijn gemak voelt als ze niemand kennen. Misschien herken je dat zelf ook wel.
Je zult zien dat als je je meer gaat richten op introducties en het verbinden van mensen, al heb je ze nog maar juist ontmoet, dat je het veel minder over jezelf hoeft te hebben om toch een blijvende indruk achter te laten!
Tip 3. Nodig je klanten uit voor het netwerkevent.
Waarom ga je altijd alleen naar events, congressen, borrels en andere netwerkbijeenkomsten? Of met die ene collega?
Wat zou er gebeuren als je eens een of meerdere klanten uitnodigt?
Dat zal ik je vertellen:
– Je leert je klant beter kennen, en je klant jou. Dit legt de basis voor een veel betere verbinding op de lange termijn. En voor meer vertrouwen!
– Jullie praten ongedwongen over de problemen waar de klant tegenaan loopt. Je bent hier namelijk met een ander doel. Daardoor zul je plots kansen zien om de klant beter te kunnen helpen (lees: meer klanttevredenheid, maar lees ook: meer vervolgopdrachten!).
Uiteraard maak je een vervolgafspraak als de situatie daar om vraagt.
– Je geeft de klant toegang tot jouw netwerk, dat kan potentieel heel waardevol voor hem zijn. Betekent dat wat voor jullie relatie in de toekomst? Reken maar!
– Afhankelijk van waar jullie naartoe gaan, open je een nieuwe wereld voor hem. Mogelijk nieuwe inzichten. Nieuwe kennis. En nieuwe contacten, ook van buiten jouw netwerk.
Er zijn niet zoveel ondernemers die ik ken, die netwerkmomenten op deze manier benutten. Maar ik heb er toch al goede ervaring mee.
Hoe je het invult is aan jou. Maar ik zou duidelijk stellen dat het een netwerkavond is en dat jullie daar allebei het meest uit kunnen halen door nieuwe mensen te ontmoeten. Uiteraard spreek je elkaar aan het begin en het eind. En tussendoor gebruik je mijn tweede tip natuurlijk!
Tip 4. Netwerken tijdens het rijden.
Wat is kenmerkend voor de meeste netwerkmomenten? Dat je meerdere kortere gesprekken hebt. En dat het daardoor lastig is om uitgebreid de diepte in te gaan.
Uiteraard kun je dan een vervolgafspraak maken om eens samen te gaan zitten.
Maar als er op voorhand niet echt een doel is voor zo’n meeting, is dat vaak te vrijblijvend om tijd voor vrij te maken.
Wat is er dan een mooier moment om elkaar wat langer te spreken dan in de auto van en naar een event? Zo maak je loze minuten waardevol en begin je al met netwerken voordat je er bent!
– Heb je n.a.v. tip 4 een klant uitgenodigd? Dan kan een carpool de logische volgende uitnodiging zijn.
– Of misschien heb je relaties van wie je weet je dat ze daar ook altijd naartoe gaan?
– Of is het een event waarvan de deelnemerslijst vantevoren verspreid wordt? Staat er dan iemand uit jouw buurt op waarvan het goed zou zijn om hem te leren kennen? Bel hem dan eens op, zeg dat je zag dat hij daar ook naartoe gaat en of jullie samen zullen rijden. Dat is een mooie gelegenheid om elkaar te leren kennen!
– Is er een Facebook eventpagina aangemaakt door de organisatie? Of een LinkedIn-groep of een forum? Plaats daar eens een oproepje op.
Voor alle duidelijkheid, het gaat dus niet om de voordelen van het carpoolen an sich. Maar wel om de relatie die je opbouwt door 2 keer drie kwartier naast elkaar in de auto te babbelen.
Tip 5. Benut het belangrijkste moment
Natuurlijk, netwerken kan best plezierig zijn. Een drankje in je ene hand, een hapje in de andere. Uiteindelijk toch een paar interessante gesprekken gehad…
En wie weet, wordt een van je nieuwe contacten wel klant. Of verwijst hij je door naar een klant?
De grauwe realiteit is echter dat dit laatste voor velen ons zelden tot nooit gebeurd. Zeker niet als je netwerken niet als een strategie ziet.
En vaak wordt het allerbelangrijkste moment vergeten. Het moment dat je weer thuis bent.
Wat je dan doet bepaalt namelijk of die contacten je ooit nog iets gaan opleveren.
Het makkelijkste is natuurlijk om alle visitekaartjes in een lade te leggen waar je nooit meer naar om kijkt.
Het meest effectieve is echter om iedereen die je daadwerkelijk gesproken hebt een kort berichtje te sturen. Een mailtje. Een appje. In deze tijd zijn er genoeg mogelijkheden…
Spreek bijvoorbeeld uit dat je het contact plezierig hebt gevonden. En dat je graag in verbinding blijft. Vraag via welke social media jullie het beste connecteren. LinkedIn lijkt voor de hand te liggen, maar als die ander daar niet echt actief is, heeft het weinig zin om alleen daar contact te maken.
Door de volgende dag consequent follow-up berichtjes te versturen zul je zien dat je netwerk daadwerkelijk groter wordt.
Deze follow-up is namelijk goeddeels bepalend voor of iemand je ooit nog gaat herinneren en weet te bereiken, of niet.
Tot zover de tips die ik met je wil delen. Er zijn er vast nog veel meer te verzinnen. Misschien kun je me daarbij helpen door jouw eigen netwerktip met ons te delen in de comments hieronder.
Ik zal in ieder geval een van de reageerders belonen met een ticket voor het KMO Connected Netwerkcongres in Antwerpen!
Maar nu wil ik eerst onthullen wat van die échte netwerkers doen waardoor ze veel succes hebben.
Het geheim van echte netwerkers.
In een tijd waarop communicatie steeds meer digitaal gebeurt lijken we soms te vergeten dat het nog niet zo heel lang geleden is dat een netwerk bestond uit mensen die je in levende lijve tegen gekomen was.
Een goed netwerk is goud waard. Soms kom je nog van die ondernemers tegen die geen website hebben en niet aan social media doen en toch geen enkel probleem hebben om de pijplijn gevuld te houden en nieuwe klanten aan te trekken.
Vaak zijn dit ‘geboren’ netwerkers (al is het natuurlijk aan te leren, zolang je er maar een prioriteit van maakt).
Wat is hun geheim?
Dat zal ik je vertellen. Netwerken gebeurt niet op netwerkevents. Niet bij de ondernemersvereniging. Niet op de vroege ochtend bij een organisatie als BNI. Niet bij serviceclubs als de Rotary. En niet bij businessclubs.
Nou ja, niet… Daar wordt zeker wel genetwerkt natuurlijk. Dus daar zal die echte netwerker ook wel komen!
Maar die echte netwerker die netwerkt altijd en overal. Het is zijn tweede natuur! Maar hij weet als geen ander dat die ‘aangewezen’ netwerkmomenten niet zaligmakend zijn.
Als netwerken je tweede natuur is, is ieder contact met een ander een netwerkmoment. Prive, zakelijk, maakt niet uit. Iedereen die je ontmoet kent weer andere mensen namelijk.
Een echte netwerker onderhoudt zijn netwerk ook. Hij neemt af en toe eens contact op. Heeft soms een leuke verrassing in petto. Hij neemt zeker niet alleen contact met je op als hij iets van je wil!
Hij verbindt mensen uit zijn netwerk met elkaar. Niet door te zeggen dat hij wel iemand kent (…).
Maar door zich actief in te zetten om jullie met elkaar te verbinden. Desnoods is hij erbij als jullie elkaar voor het eerst ontmoeten!
Een echte netwerker haalt zijn succes uit zijn relaties omdat hij anderen ook hun succes gunt!
Ik ben op mijn beurt benieuwd naar jouw beste netwerktip! Laat het me in de comments hieronder weten, zo leren we van elkaar!
De winnaar van het KMO connected ticket is May van Personalacsent.be
Van harte proficiat May en ik zie ernaar uit je volgende week te verwelkomen!
Cindy,
Eerst even iets leuks. Mijn naam is ook Sindy en….mijn hubby heet Cindy. Echt waar! Ik handbalde en hij voetbalde en we hadden 1 kantine. Mijn vriendinnen zeiden: er loopt hier een jongen rond, die heet ook Cindy. Dat is toch een mooie intro: ik heet ook Cindy! Geloofde het niet, een man die Cindy heet. Maar het was waar en we zijn nu al 35 jaar een paar.
Mijn tip is: in het dagelijkse leven zijn we eigenlijk altijd aan het netwerken op een natuurlijke manier. We luisteren naar elkaar en gunnen elkaar iets en vervolgens komt het ‘liefdevol’ op je pad. Doe dat ook als je zakelijk aan het netwerken bent. Begin bijvoorbeeld bij je eigen collega’s. Dat wordt vaak vergeten. Ik werk in grote organisatie met wel 3400 collega’s, die ik natuurlijk niet allemaal ken. Maar als ik ze spreek, bij de lunch, in de lift of waar dan ook maar, dan vraag ik naar hoe het met ze gaat of ze nog iets leuks gaan doen, of ze met iets leuks bezig zijn en dan probeer ik ze te helpen. Ze een lead te geven of in contact te brengen met bijv. iemand uit mijn netwerk of kennissenkring die iets voor ze kan betekenen.
Dus…werk met je hart, gun de ander iets en je zal zien…het komt vanzelf bij je terug.
Hai Cindy wij hebben elkaar kort gesproken op het benefietseminar.
Volgens mij zit netwerken gewoon in mijn bloed. Ik verbind van nature altijd al mensen met elkaar. Stel mensen aan elkaar voor en geef mensen weer namen van anderen door. Het is zoals je schrijft ik netwerk altijd! En maak overal een praatje. Niet alleen voor leads maar uit interesse voor de mens zelf. En dat voelen mensen. Daarna worden veel mensen echt blij en vragen wat ik doe en dan komt mijn moment. Dus het niet voor wat hoort wat, maar echte interesse. Daarnaast ben ik een open mens waardoor veel mensen al vanzelf veel dingen aan mij vertellen.
Dat is toch fantastisch Ibolya! Betekent dat ook dat je veel business uit je netwerk haalt?
Hi Cindy,
zeer bedankt voor je nuttige en handige tips voor wat betreft het netwerken waar en wanneer dan ook!! Het hoeft inderdaad niet altijd op een bepaalde bijeenkomst te zijn, maar kan ook zeer goed in de reis er naar toe en/of het beste moment er na voor een follow-up voor nog meer belangstelling in de ander(en).
Mijn persoonlijke tip zou zijn: geef je contacten niet het gevoel dat je alleen maar iets komt halen (contract, omzet, baan, salaris) maar zeker juist dat je iets komt brengen (enthousiasme, energie, kennis, vaardigheden, ambitie alsmede je relevante werkervaring.
HARTelijke Groetjes,
Rob Pauw
Graag gedaan Rob. En inderdaad, als je insteek structureel is dat je de ander iets brengt dan ga je vroeg of laat van alles terugkrijgen. Goede tip!
Wat een mooie tips, Cindy!
Mijn strategie is dat ieder moment een netwerkmoment is… altijd mijn kaartjes bij me, want je weet nooit wie of wat er op je pad komt… in de bibliotheek, op een terras… hoe gezellig het ook is, als mijn antenne iets opvangt, dan ga ik in gesprek… maar let er zeker op dat het niet opdringerig is… de kans moet daarom ook positief voelen zeg maar 😉 En ik let er heel goed op dat het aanbod wederzijds is… van mijn kant ook positiviteit brengen in het gesprek!
‘Ieder moment een netwerkmoment…’
Dan ben jij zo’n echte netwerker die ik omschreef, Ankie! Super!
En los van de situaties die de kans geven om een aanbod te doen, creëer je zo ook heel veel contacten die nooit klant zullen worden maar mogelijk wel op een andere manier helpen bij het uitdragen van je boodschap!
Is iemand een beetje gespannen? Vraag eens waar hij trots op is dan begint iedereen te stralen. Of vraag naar de rare situaties die ze meemaken.
Iedereen wil het gezellig hebben en voor je het weet staat iedereen om jou heen omdat het zo gezellig is.
Ook een mooie tip; om de ander te laten stralen! Thanks Willy!
Probeer bij het netwerken in eerste instantie stil te staan bij de vraag: ‘wie ben ik?’ Dat zorgt ervoor dat je in je gedrag naar anderen toe zelfverzekerder overkomt. Dit komt omdat wij onze (onbewuste) onzekerheden vaak compenseren met gedrag naar anderen toe.
Kun je daar iets meer over zeggen Tom? Hoe uit zich dat dan?
Je gaat je anders gedragen dan dat je eigenlijk bent. Dus niet meer authentiek maar geforceerd.
Ja, dat is een mooi inzicht Tom. Dat het eigenlijk onzekerheden zijn waardoor mensen nog wel eens geforceerd willen overkomen!
Bedankt voor je bijdrage!
Zorg dat je opgemerkt wordt, draag iets anders dan blauw, grijs, zwart of beige. Of combineer het met andere kleuren. Geef een korte handdruk gecombineerd met een welgemeende glimlach en oogcontact.
En geef je gesprekspartner de 100% aandacht die hij of zij verdient. Vraag naar hobby’s en persoonlijke interesses.
Ja die 100% aandacht is ook een hele goede. Er zijn mensen die zich er snel laten afleiden, is niet prettig als je met zo iemand in gesprek bent!
Mijn tip voor vrouwen: doe iets aan met zakken. Zo kan je je eigen kaartjes in 1 zak steken en de kaartjes die je krijgt in de andere. Dat is handiger dan elke keer in je handtas duiken om een kaartje te geven.
En zorg voor een kleine handtas ipv een ruime tas. Als je ze dan niet kan neerzetten heb je tenminste op het einde van het event geen pijn in je nek of schouder van een zware handtas.
Klopt Tinne, voor sommigen mensen is het precies een hele onderneming om hun kaartje op te duiken.
(gebeurt mij ook wel eens 😉 )
Het opvolgen van je contacten is inderdaad erg belangrijk. Ik stuur iedereen een dag later een LinkedIn-verzoek op en als dat niet kan, een e-mailtje. Dat is ook gewoon beleefd, vind ik.
Voor het overige bekijk ik netwerkevents als een plek waar ik zaadjes kan leggen, die al of niet kunnen gaan bloeien. Ik ga nooit op voorhand met de intentie om bijvoorbeeld te gaan verkopen of ‘reclame’ te maken, wel om mensen te leren kennen en plezier te hebben. Dat helpt mij om dicht bij mijzelf te blijven en vooral interesse te tonen voor de mensen met wie ik spreek.
Wat ik trouwens ook nog doe, is zorgen dat ik een pen en papier of kaartjes bij heb waarop ik iets kan noteren. Ik heb al vaak meegemaakt dat ik mijn gesprekspartner met iets kon helpen, dan is het handig als je een aantal dingen kunt noteren.
Hoi Mirella, een LinkedIn-verzoek is inderdaad een goed idee. Maar ik merk dat het daar maar al te vaak bij blijft, dus dat je elkaar niks meer zegt.
Dus misschien is de combinatie van een LinkedIn verzoek met een mailtje nog wel het beste?
Mijn tip: toon ook interesse in de persoon en hun persoonlijke situatie. Als die het terloops heeft over een ziek kind, vraag daar dan ook eens naar in je opvolgmail.
Ik kan me voorstellen dat dat op prijs gesteld wordt inderdaad! De grens tussen business en privé is tegenwoordig steeds dunner geworden.
Dag Cindy,
Wat een toffe blog. hier zullen veel mensen iets aan hebben. Ik heb ook gedeeld in ons event.
Wat ik persoonlijk nog doe tijdens het netwerk is proberen op te vallen tussen de hele hoop. Ik doe dat door mijn visitekaartje anders te verpakken dan anderen. Creativiteit is mijn branche en door er iets speciaals mee te doen val je op. Blijft het langer hangen. Ik heb er nog een klant uit kunnen halen voor de “dag van de klant”.
Absoluut, als je zelfs iets creatiefs te verkopen hebt kan het geen kwaad je zo ook te presenteren! Tof dat je zo een nieuwe klant hebt binnen gehaald!
Ik hoop inderdaad dat het waardevol is voor velen!
Hoi Cindy,
Netwerken vraagt een goede voorbereiding. Daarom is mijn tip: Bedenk van tevoren wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld informatie opdoen? Of wil je bepaalde mensen ontmoeten (mogelijk heb je inzicht in wie er allemaal komt)? Of wil je jezelf presenteren?
Goed punt Inge! Soms hebben ze vooraf deelnemerslijsten. Kan handig zijn!
Misschien een voor de hand liggende tip maar wordt toch nog vaak vergeten “Vergeet je visitekaartjes niet”. Op het einde van een netwerkmoment weet je niet meer wie wie was zonder kaartjes. Ik schrijf er altijd een referentiepuntje bij zodat ik als ik thuis ben nog weet wie het was.
Ja, zo’n referentiepunt kan handig zijn! Of waar je het over gehad hebt.
Hi Cindy
ik zit in een heel specifieke branche, namelijk de kunstwereld. Ik heb zelf verschillende netwerk events bijgewoond en heb het idee dat het toch belangrijk is om van tevoren goed te bedenken wat je eigenlijk wilt bereiken. Met welke intentie je naar zo’n event gaat.
Ik vraag me af of er bij KMO Connected ook mensen uit de kunstbranche komen en dan vooral de organisaties. Ik ben op dit moment in gesprek met diverse organisaties in Nederland, zoals subsidie verstrekkers en de Kunstenbond (dit was voorheen de FNV voor kunstenaars).
De kunstenaars die ik spreek, zijn per toeval vooral Belgische dames. (zijn de Belgen misschien ondernemender? In België bestaat ook zoiets als bijberoep, waardoor je de helft van je tijd op ondernemen kunt richten. Wij hebben dat in Nederland niet). Dus België is zeker interessant voor mij. En zou vooral willen kennismaken met de organisaties in de kunstwereld in België.
KMO Connected is meer gericht op kleine en middelgrote bedrijven, wat je in Nederland MKB noemt, dus of daar kunstorganisaties op afkomen? Ik weet het niet…
Als ik thuiskom van een netwerkevent, dan digitaliseer ik de ontvangen visitekaarten onmiddellijk en voeg ik ze toe aan mijn malinglist (met de opt-out mogelijkheid) zodat de gelegde relaties op de hoogte blijven betreffende activiteiten van mijn bedrijf.
Bedankt voor het interessant artikel Cindy!
Goede tip om visitekaartjes te digitaliseren. Misschien voortaan combineren met dat persoonlijke opvolgmailtje?
En toevoegen aan je mailinglijst, is dat wel toegestaan? Of vraag je het vantevoren?
Cindy, bedankt voor deze inzichten. Mijn lijstje met aandachtspunten groeit. Nu nog echt doen 😉
Kijk hier eens op https://overbruggend.nl/2015/08/
Klopt Ton, alleen als je er wat mee doet heb je er wat aan… Bedankt voor je inzicht in je blog!