Prijzen verhogen: 10 manieren waarop het moeiteloos kan

Prijzen verhogen, veel ondernemers zien er behoorlijk tegenop. ‘Het is al niet gemakkelijk in mijn branche. De concurrentie is moordend. In onze sector kun je gewoon niet hoger gaan zitten.’ Dat zijn veel gehoorde geluiden van ondernemers als het gaat om je prijs verhogen.

Vaak zitten er aannames onder die ze niet kunnen bewijzen. Ondernemers zijn namelijk bang dat het klanten kost. Maar begrijpen niet hoe belangrijk die extra marge voor een bedrijf is. 

Maar als je dan toch je prijzen verhoogt, hoe de je dat dan? Ik geef je 10 manieren waarop je je prijzen moeiteloos verhoogt en ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee!

 

1. Prijzen verhogen? Gewoon doen!

Jij bent de baas. Jij bepaalt.
Ben je bang voor de reacties? Dat is dus iets dat bij jou zit.
Vraag je in dat geval wel een keer af welk gevoel eronder zit. Ben je misschien bang niet meer aardig gevonden te worden? Angst voor afwijzing? Niet zeker van je zaak? Werk dan aan die angsten. Maar verhoog wel je prijs. Jij bent superwaardevol voor je klanten. Dus je verdient het ook om een gezond bedrijf te hebben. Waar je iedere maand een mooi inkomen uithaalt!

 

2. Bied meer waarde voor die hogere prijs

Als een klant meer waar voor zijn geld krijgt is een prijsverhoging voor de meesten makkelijker te accepteren. “De internetverbinding is 2 keer zo snel, dus die 5 euro per maand meer is niet meer dan logisch.” Zo kun je jouw klanten ook laten denken. Denk dus na over wat je voortaan meer kunt doen (en wat je klant ook daadwerkelijk als waardevol ervaart), bijvoorbeeld op het vlak van service en support. En leg de focus in je communicatie daarop. De iets hogere prijs communiceer je gewoon in het kielzog.

 

3. Leg uit waarom, maar verontschuldig je niet

Wat je in ieder geval nooit moet doen is proberen te verdoezelen dat je je prijzen verhoogt. Communiceer dus altijd open en eerlijk. En leg het gewoon uit in klare taal. Maar verontschuldig je niet! Jij bent niemand verantwoording schuldig. En al helemaal geen excuses. Misschien denk je er sympathie mee te krijgen maar meestal brokkelt het vertrouwen er juist door af.

Als je klanten dankzij jouw uitleg de prijsverhoging beter begrijpen zal de weerstand veel lager zijn.

 

4. Verhoog alleen voor nieuwe klanten de prijzen

Je hoeft niet altijd radicaal al je prijzen op te slaan… Als je oprecht reden hebt om aan te nemen dat een prijsverhoging  voor je bestaande klanten niet acceptabel is (en een reden is wat anders dan jouw angst of je buikgevoel), dan kun je bestaande klanten ook laten profiteren van je oude prijzen. Je nieuwe klanten weten niet beter dan je nieuwe prijzen, en zolang jij erachter staat zullen zij er geen probleem mee hebben.

 

5. Geef loyale klanten een special deal

Klanten moet je koesteren, zeker trouwe klanten. En hoe kan dat beter dan door zo nu en dan te laten zien dat je om ze geeft. In geval van een prijsverhoging kan dat dus door een speciaal aanbod aan je loyale klanten te geven. Wat het exact is maakt minder uit, maar hoe je het communiceert maakt het verschil. Het is namelijk wel de bedoeling dat er geen misverstand is dat niet iedereen deze deal, dit extraatje of die bonus kan krijgen: “Dit is alleen voor jou als gewaardeerde klant!”

 

6. Verhoog je prijzen stapsgewijs

Heb je veel weerstand op het verhogen van je prijzen of heb je gegronde redenen om aan te nemen dat het je klandizie gaat kosten? Maar tegelijkertijd, als je heel eerlijk bent weet je dat je niet onder een prijsverhoging uitkomt? Dan kan het misschien een idee zijn om je prijzen in verschillende fases te verhogen. Zo verzacht je de pijn want kleine verhogingen zijn nu eenmaal beter te behappen dan een flinke stap. Combineer deze tactiek met de andere tips en je introduceert je nieuwe prijzen pijnloos!

 

7. Kijk naar je concurrenten en praat met je klanten

Ik ben hier niet zo’n fan van maar noem hem toch: kijk naar wat er binnen jouw markt gebeurd en maak de vergelijking eens met je concurrentie. Waarom ik hier minder voor te vinden ben is omdat ik vind dat je altijd uit moet gaan van je eigen kracht. En dat is ook precies wat je moet verkopen: je sterke punten en je onderscheidend vermogen.
Maar toch. Als jij naar je concurrenten kijkt en je ziet dat je onder het gemiddelde zit, wordt het hoog tijd hier wat aan te doen. Praat vervolgens eens met de klanten die je al hebt. Waarom zijn ze klant bij jou geworden? Alleen vanwege je lage prijs? Meestal niet. Vraag door naar de andere redenen want dat is precies waar je de focus op legt als je je prijzen toch verhoogt: de redenen waarom klanten graag met jou werken.

 

8. Bied alternatieven

Een prijsverhoging komt al heel anders over als je klanten een keuze hebben. Niemand vindt het fijn om voor een voldongen feit te staan. Dat voelt alsof je iets opgedrongen wordt. Geef ze dus de keuze om een andere optie of pakket te kiezen. Een optie die  weliswaar minder waarde heeft, maar qua prijs wel vergelijkbaar is met het huidige niveau. Minder voor hetzelfde dus. Maar laat ook zien welke (nieuwe) optie nog meer waarde heeft (en nog een stukje duurder is), al is het maar omdat je vernieuwde prijs beter te accepteren is als je klanten zien dat er nog veel duurdere varianten verkocht worden.

 

9. Bind je klanten voor langere tijd

Wat is voor jou nog meer waard dan nu een hogere prijs krijgen? Loyaliteit waarschijnlijk. En nog belangrijker: zekerheid voor langere tijd. Zou het wat waard zijn om de klanten die bereid zijn hun commitment voor langere tijd te geven de oude prijzen te gunnen? Vaak wel. Tekenen ze een jaarcontract in plaats van los af te nemen? Beloon dat! Hebben ze al een jaarcontact? Bied ze dan een tweejaarcontract aan. Werk je niet met contracten? Wat dacht je van een lidmaatschap. Of een vooraf betaalde knipkaart of strippenkaart? Die zekerheid van inkomsten, daar mag je gerust wat marge op toegeven!

Zo sla je dus 2 vliegen in 1 klap: je krijgt meer zekerheid dankzij je loyale klanten en een betere marge dankzij alle anderen!

 

10. Verhoog je prijzen met het inflatiecijfer

Niet voor niets bewaar ik deze tot het laatst. Want eerlijk is eerlijk, jaarlijks je prijzen verhogen met alleen het inflatiecijfer (prijsindex) is wel het minste wat je kan doen. Veel ondernemers vragen minder dan hun dienst daadwerkelijk waard is, daarom kun je je in je prijsverhoging beter laten leiden door wat het voor de ander oplevert dan dat je laat leiden door de algemene prijsstijging in het land. Hoe dan ook, als jij het verhogen van je prijzen na het lezen van dit stuk nog steeds heel moelijk vindt, dan is dit wel het minste wat je kunt doen. Want inflatie betekent dat jij komend jaar ook meer kosten maakt om je bedrijf draaiend te houden. Dat mag doorgerekend worden. Altijd.

 

Wat is jouw ervaring als je prijzen verhoogt? Kost het je klanten, of levert het misschien juist nieuwe klanten op? Heb je er ooit spijt van gehad? Of ben je blij dat je het deed? Laat het me in de comments weten, zodat we wat van elkaar opsteken.
Ook als je het nog steeds moeilijk vindt om je prijzen te verhogen hoor ik hieronder graag wat je tegenhoudt. 

 

 

5 gedachten over “Prijzen verhogen: 10 manieren waarop het moeiteloos kan”

  1. Ik ben ook sinds kort flink gestegen
    Mede vanwege mijn omgeving; daar waren ook andere bedrijven flink hoger dan ik. Dus besloten om daar in mee te gaan
    Dat werkt wel een stuk lekkerder. Maar het blijft lastig om te zeggen . Het was een verhoging van 20%

    Beantwoorden
  2. Toen ik mijn workshop verhoogde in prijs dacht ik … nu gaan we het krijgen… Maar in tegendeel ze zitten vol. Hierdoor heb ik niet alleen meer omzet, maar trek ik ook nieuwe klanten aan die perfect bij me passen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

X