De weg die ik ging (en 2 succesfactoren)

Je hebt hier kunnen lezen hoe ik over verkopen denk en met welke visie ik ondernemers help. Maar ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe ik ben geraakt waar ik nu ben. Misschien staat het allemaal ver van je bed en zie je mij als een gladde verkoper die met haar praatjes een beeld oproept dat niet realistisch en haalbaar is voor jou.

Ook weet ik dat veel mensen me zien als extravert, zelfverzekerd en niet snel bang. Maar dat beeld klopt niet helemaal: ik was vroeger bijna mensenschuw, twijfel veel en zit vol angsten.

Alleen ik heb geleerd er steeds weer door mijn angsten heen te gaan en gewoon te doen. Ik doe dat al jaren, maar de twijfels en angsten gaan niet weg. Als je hier iets in herkent hoop ik je te kunnen inspireren om ook de confrontatie met je angst aan te gaan en het gewoon te doen. Want het heeft mij veel gebracht!

En die zelfverzekerde extraverte Cindy dan die je voorbij ziet komen op de filmpjes die ik maak? Dat is een kant die ik in de loop der jaren ontwikkeld heb. Want ik was een ontzettend bleu meisje dat nauwelijks een gesprek durfde aan te knopen. Ik was onzeker, schaamde me en was in mezelf gekeerd.

Maar ik was wel gedreven en ik had ook dromen, grote dromen! En de combinatie daarvan heeft ervoor gezorgd dat ik altijd keihard heb gewerkt. Dat ik altijd een stapje extra zette waar anderen stopten. Dat ik steeds weer naar het volgend level ging.

Ik kom uit een Limburgs arbeidersgezin waar hard werken en te weinig geld hebben hand in hand gingen. Al heel jong besloot ik dat dat niet was wat ik wilde. Het harde werken nam ik over, maar te weinig geld hebben dat zou mij niet gebeuren.

Vanaf de lagere school sloot ik me al op op mijn kamertje om te leren en heel veel te lezen. Sporten deed ik ook: zwemmen, maar ook dat was puur competitief, absoluut niet voor het plezier. Toen ik wat ouder werd stonden mijn hoge cijfers altijd voorop, en er was niemand die me dat hoefde voor te houden. Mijn innerlijke drive was groot genoeg. Naar feestjes ging ik niet en uitgaan was iets wat ik niet kende.

Dat zorgde er wel voor dat ik bij mijn diploma uitreiking naar voren werd geroepen om een award in ontvangst te nemen als beste van mijn jaar in Latijn. Met lood in mijn schoenen liep ik, het meisje dat nooit gezien wilde worden, naar het podium. Alle ogen op mij gericht. Verschrikkelijk vond ik het.

Toen ik de lange weg naar mijn plaats terug had gemaakt feliciteerde mijn vader me omstandig. Hij was nog niet gedaan of ik werd weer naar voren geroepen voor dezelfde award voor een volgend vak. Zucht… Dat tafereel heeft zich drie keer herhaald. Mijn harde werken betaalde zich dus uit. Maar ondertussen was ik nog steeds zo verlegen en zo onzeker dat niemand het zou geloven als ze hadden gehoord dat ik een topverkoper zou worden.

Ik ging een studie tolk/vertaler volgen en daar bleef het beeld grotendeels hetzelfde: heel hard werken, goede cijfers, weinig plezier.

Nu ik op deze periode kan reflecteren kan ik er twee zaken uithalen waar ik vandaag de dag ondernemers mee wil inspireren. Commitment en een droom voor ogen hebben.

Commitment is de toewijding die je hebt. Ik zal niemand aanraden om zo hard te werken als ik heb gedaan. Maar ik kan wel iedereen aanraden om als je ergens aan begint je commitment te geven en er alles uit te halen. Als je jezelf daartoe kunt zetten zul je zien dat je dingen gaat bereiken waarvan je überhaupt geen idee had dat ze in je bereik lagen.

En dan die dromen… Ik droomde als tiener van een carrière als succesvolle zakenvrouw, jaja! In een exclusief mantelpakje. Met een grote auto en een dikke bankrekening. En natuurlijk zou ik dan volop gaan shoppen: schoenen met torenhoge hakken en kleedjes van internationale designers. En de vakanties zouden super-de-luxe en buitensporig zijn.

En raad het eens: het is allemaal precies zo uitgekomen! Een sterk staaltje Law of Attraction zou ik zeggen. Maar maakte het me gelukkig? Je voelt hem al aankomen: dat is weer een heel ander verhaal…

Eerst zou ik je graag nog wat vertellen over mijn carrière in de sales.

Plaats een reactie

X