Stel je voor: je bent ondernemer en je weet alles van marketing. Dat is namelijk precies hetgeen waar je je klanten mee helpt. Daarnaast heb je een gouden pennetje en schrijf je blogartikelen die andere mensen aanraken. Wat gebeurt er dan? Precies! Dan gaan er potentiële klanten op je af komen die op de sites waar jij je gastblogs schrijft je verhaal hebben gelezen. Ondernemers die door jou geholpen willen worden met hun business, die van jou willen leren over marketing! Te gek toch?

Dit is precies wat Fiona Zwart van zwartwerkt.nl overkwam. Zij schreef een heel inspirerend artikel over haar ideale droomklant. En binnen no time voerde ze de top 5 van meest gelezen blogs op deondernemer.nl aan. Dat leverde haar niet alleen zichtbaarheid op social media op, maar ook daadwerkelijk een boel nieuwe bezoekers op haar site. En laten we eerlijk zijn dat is toch precies de reden waarom steeds meer ondernemers de kracht van het bloggen gebruiken: meer bezoekers op je site krijgen. Bezoekers die zich misschien wel inschrijven voor je nieuwsbrief en wie weet zelfs klant worden.

Website als marketingmachine

Voor veel zelfstandigen is het niet zo vanzelfsprekend om dit allemaal op te zetten als systeem, zeg maar het implementeren van een online businessmodel. Dat is trouwens ook een van de dingen waar Fiona haar klanten bij helpt. Maar dat terzijde.

Waar veel freelancers en zzp’ers tegenaan lopen is dat het gewoon veel tijd kost om regelmatig een interessante blogpost op je site te plaatsen, daarnaast ook nog af en toe een gastpost te schrijven op websites waar jouw klanten zich bevinden, en niet te vergeten regelmatig een nieuwsbrief te versturen. Maar goed, als je dat allemaal doet en je website begint daadwerkelijk als een marketingmachine voor je te werken, dan komen de klanten vanzelf binnen! Toch?

Mmm, vaak niet… Het probleem is dat ‘men’ je dat wel wil laten geloven. ‘Men’ dat zijn dan de marketinggoeroes of bedrijven die je zo’n mooie website verkopen waarbij alles gestroomlijnd werkt. Maar een garantie voor klanten levert het niet op. Het probleem is dat je vaak tegen dezelfde belemmeringen aanloopt als toen je nog gewoon ‘offline’ zaken deed.

Waardebepaling achteraf

Wat ik regelmatig tegenkom is dat ondernemers weerstand hebben om hun aanbod te doen. Verkoopgesprekken vinden ze maar lastig natuurlijk. Dus zoeken ze hun heil online. Maar op hun website uit hetzelfde probleem zich in de vorm van een onduidelijk aanbod: niet klip en klaar en een beetje weggemoffeld vaak…  Ik ben het al tegen gekomen dat ik langs drie pagina’s moest surfen en 4 PDF’s (!!) moest openen om een idee te krijgen van wat een dienst me zou gaan kosten.

Nog een voorbeeld: ondernemers die moeite hebben om hun prijs te vragen. Ze hebben dan een prima website waarop ze hun diensten presenteren. Alles volgens het boekje. Ze omschrijven het probleem van de klant en focussen op de voordelen die hun dienst biedt en niet teveel op de kenmerken: prima dus! Maar dan volgt er een prijs, zo laag dat ze er nog geen fatsoenlijk inkomen uit zouden halen als ze wekelijks 100 uur zouden werken. Of, onlangs ook tegen gekomen, er staat ‘waardebepaling achteraf’. Wat dan betekent dat de klant na afloop zelf mag bepalen wat hij betaalt. Sympathiek maar geen duurzaam model…

Kortom als je niet weet wat de oorzaken zijn dat je minder klanten en omzet hebt dan je zou willen, dan vertalen de gevolgen zich vaak ook naar je online business als je ervoor kiest het over een andere boeg te gooien. Niet leuk!

De belangrijkste tips

Nu terug naar Fiona. Zij kreeg dus een stroom bezoekers naar haar site dankzij dat inspirerende artikel dat ze publiceerde. Een aantal van die bezoekers nam zelfs contact met haar op, omdat ze zich aangetrokken voelden door de boodschap van Fiona. Maar gek genoeg werden dit geen klanten. Of eigenlijk was het niet zo gek. Maar daar kwam ze pas achter nadat ze mij dit probleem had voorgelegd. Binnen vier coachingsessie’s wist ze exact wat ze moest veranderen. En nog diezelfde maand begon ze wel te verkopen. Niet zomaar een van haar diensten maar haar high-end product, het duurste uit haar aanbod, wat haar tot dan toe nog nog nooit gelukt was te verkopen. En nu verkocht ze er plots verschillende na elkaar!

Ik was supertrots op haar natuurlijk. Maar het mooiste is dat zij de lessen die ze heeft geleerd, weer meeneemt naar háár klanten toe. Met andere woorden, zij maakt van haar valkuilen haar sterkte. Ik was dan ook megablij dat ze een interview met mij wilde opnemen waarin ze vertelt wat de lessen zijn die zij uit mijn coaching getrokken heeft. Ze deelt zelfs wat voor haar de belangrijkste tips waren die iedere ondernemer zo in zijn eigen bedrijf kan toepassen. Op die manier kan jij er dus ook je voordeel mee doen.

Bekijk de video nu meteen want ik ben benieuwd of jij er dingen uithaalt die voor jou een eye-opener zijn en als je dat met ons deelt in de comments leren wij er misschien ook weer wat van!